Excursion to the Sossusvlei

Sossusvlei, 18 September 2016

After a restless night, with continuous noise from the strong wind, we get up early for our excursion to the Sossusvlei. At 6.45 am we gather at the reception of the hotel. Together with 6 Englishmen we get into the car with our guide for the day, Pearsly. We are glad that we are not in an open safari 4WD with these winds, like many of the other tourists in the park today, cruising through the dusty landscapes. Pearsly is driving fast on the dirt roads and soon we enter the Namib-Naukluft National Park. The first stop is a viewing point, from where we overlook the stretched landscape with mainly black rocks. Further away we already see a glimpse of the red dunes. We are making acquaintance with the Englishmen. The three men are brothers and the oldest brother, who lives in Johannesburg, turned 70 recently. The six of them went on a trip to Namibia to celebrate this.
Sossusvleiweg

De next stop is Dune 45, at 45 kilometres from the entrance of the park. It is a beautiful red dune, which can be climbed. Under normal circumstances this would not have been a problem, however the fierce wind is making it a real challenge. After a few meters, getting annoyed with the sand blowing on my bare legs, and continuously trying to keep my balance, I give up and turn around. The youngest of the three brothers does manage to get to the top of the dune and walks down again, falling a few times. With great enthusiasm he turns back to the car, only being sad about the fact that he couldn’t make any nice pictures as he could barely stand at the top due to the wind.

After driving 15 kilometres on the paved road, and about 5 kilometres off-roading, we arrive at the Sossusvlei. For Pearsly, driving offload is not an issue, but for others it turned out to be more difficult. Halfway through to the Sossusvlei we see a 4WD standing with its rear tires digged into the sand. At the way back, we even see a car stuck in the sand at no more than 50 metres from the start of the off-road route. The last kilometre to the Deadvlei, the valley with the dead trees which Frans Lanting beautifully captured in his pictures, we have to walk. The wind is getting even stronger now, and we are protecting our face from the sand with sunglasses and a scarf in front of our nose and mouth. Then we arrive at the white dry clay ground with the black dead trees in all kinds of shapes, surrounded by red dunes. A really impressive view. Walking through the valley, between the trees, we realise how massive the valley actually is. We are taking our time to find nice compositions for our pictures. At the way back to our hotel, we make a final stop at the Sesriem canyon, a 1 kilometre long canyon of 30 metres deep. After arriving at the hotel, we enjoy a good lunch and drive to our next hotel; which is only at a 20 kilometres drive away.

Deadvleibomenkopie
Deadvlei, Namibia
boomdeadvlei
Deadvlei, Namibia

The Sossus Dune Lodge is located at a terrific spot in the Namib-Naukluft National Park. Directly after entering the park at Sesriem, you turn left and via a small, winding road you reach the lodge, which consists of chalets made of wood and canvas. The chalets are built at the base of a mountain and can only be accessed via a wooden platform. We spent the afternoon sitting on the terrace in front of our chalet, enjoying the sun and the splendid view, overlooking the flat landscape with the red dunes in the background. An oryx is passing our chalet. Probably a male, as he is travelling alone. The male oryx usually travel alone, and every now and then join a herd of female oryx to fertilise them. Afterwards the male continues his lone journey and the females stay with the young oryx. We also spot a herd of springboks. It’s fascinating to see them walking tens of metres apart but still walking exactly the same track. At night, the sky is perfectly clear, so that we not only see the stars, but also the very bright milky way.

Sossuslodge
Sossus Dune Lodge

Dutch version

Op excursie naar de Sossusvlei

Sossusvlei, 18 september 2016

Na een wat onrustige nacht, de wind woei zo hard dat er continue lawaai was, staan we vroeg op voor de excursie naar de Sossusvlei. Om 6.45 uur verzamelen we bij de receptie. Samen met een groep van 6 mensen uit Engeland stappen we bij gids Pearsly in de auto. We zijn blij dat we een dichte auto hebben met deze wind. We hebben medelijden met de mensen die we later in de open auto’s door het stoffige landschap zien rijden. Pearsly heeft de vaart erin op de hobbelige weggetjes en al snel komen we aan bij het park. De eerste stop is bij een uitzichtpunt over het uitgestrekte landschap. Hier zien we nog voornamelijk zwarte rotsen, met op de achtergrond al de rode duinen. We maken kennis met onze excursiegenoten, waarvan de heren drie broers blijken te zijn. De oudste, die in Johannesburg woont, is 70 geworden en ter ere daarvan zijn ze met z’n allen op reis in Namibië.

De volgende stop is de Dune 45, die op 45 km van de ingang ligt. Het is een prachtig rood duin die kan worden beklommen. Normaal gesproken is dit waarschijnlijk niet zo’n uitdaging, maar met de wind van vandaag, waag ik maar een halve poging. Na een stukje het duin op te zijn gelopen, met het prikkende zand dat tegen mijn blote benen waait en met moeite mijn evenwicht bewarend in de harde wind, keer ik toch maar om. De jongste van de drie Engelse broers redt het wel tot op de top en komt al vallend weer terug naar beneden. Blij als een kind stapt hij weer in de bus. Al heeft hij geen goede foto kunnen maken op de top, want hij had al de nodige moeite om gewoon te blijven staan.

We rijden de volgende 15 km over de verharde weg, waarna we nog 5 km offroad rijden om bij de Sossusvlei te komen. Dat het offroaden niet bij iedereen met een 4WD ook goed afgaat, blijkt als we halverwege een auto met volledig ingegraven achterwielen zien staan. Op de terugweg zien we zelfs een auto vaststaan op nog geen 50 meter van de start van de offroad route. Pearsly gaat het echter prima af, al is de rit verre van comfortabel. Het laatste stukje naar de Deadvlei, die vallei met dode bomen die Frans Lanting zo mooi in beeld heeft gebracht, lopen we, 1 km door mul zand. De wind is alleen maar sterker geworden en we lopen met onze zonnebril op en sjaal voor onze mond en neus, om ons te beschermen tegen het zand. Dan zien we de witte uitgedroogde grond met zwarte bomen in allerlei mooie vormen, met op de achtergrond de oranje duinen. Een indrukwekkend beeld. Eenmaal tussen de bomen lopend, blijkt hoe groot de vallei eigenlijk is. We nemen de tijd om mooie composities voor onze foto’s te vinden. Op de terugweg stoppen we nog bij de Sesriem canyon, een canyon van 30 meter diep en 1 km lang. Na terugkomst bij het hotel, vertrekken we na de lunch in de richting van ons volgende hotel, gelukkig maar 20 km verderop.

De Sossus Dune Lodge is schitterend gelegen in het Namib-Naukluft National Park. Direct bij de ingang bij Sesriem sla je linksaf en via een kronkelweg kom je aan bij de lodge, die bestaat uit allemaal chalets van hout en tentdoek. De chalets zijn aan de voet van een heuvel gebouwd en alleen via een houten vlonder te bereiken. We brengen de middag door op het terras voor ons chalet, in de zon en genietend van het werkelijk schitterende uitzicht op het vlakke woestijnlandschap met op de achtergrond de oranje duinen. Er loopt een oryx vlak voor onze chalet langs. Waarschijnlijk een mannetje, hij is alleen. De mannetjes trekken alleen rond en sluiten af en toe aan bij een kudde vrouwtjes om deze te bevruchten. Daarna trekt hij verder en blijven de vrouwtjes met de jongen als kudde bij elkaar. Er trekt ook een groep springbokken langs. Fascinerend om te zien dat ze met tientallen meters afstand van elkaar toch allemaal hetzelfde pad lijken te lopen. ’s Avonds is de lucht zo helder, en de omgeving zo donker, dat we niet alleen de sterren, maar ook de melkweg heel mooi kunnen zien.


One thought on “Excursion to the Sossusvlei

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s